Става въпрос за корупция в строителството. Така започна пресконфренцията на депутата и говорител на БСП Елена Йончева, предаде репортер на БГНЕС.

Тя пусна запис, който показва, по думите й, как Боил Банов днес министър на културата, през 2016 г. в качеството си на зам.-министър, опрощава поне 700 000 лв. неустойка на фирма строител.

Удивителното в този разговор, според Йончева, е с каква лекота днешният вече министър от кабинета ""Борисов“ договаря схеми в ущърб на държавата. „Аферата „Ало,…Банов съм” е пример за това как днес функционира българската държава”, заяви тя. Запис, който показва как Боил Банов през 2016 г. в качеството си на зам.-министър "опрощава" поне 700 000 лв. неустойка на фирмата-строител и за целта прави следното, обясни Йончева и добави: „Дава указания от своя кабинет на служители на МК как да бъдат подправени документите. Второ - разговаря по телефона с независимия надзор как да бъдат подправени документите, за да не си прибере държавата сумата от поне 700 000 лв. Трето – разговаря отново по телефона с ръководителя на проекта от страна на частната фирма-строител и се договарят как да синхронизират подправянето на тези документи”, заяви тя. Строителният обект, за който става въпрос е Ларгото втори и трети етап от строителството. „Фирмата има закъснение и дължи на държавата поне 700 000 лв. неустойка, става дума за европейски средства”, посочи Йончева.

Записът, който показваха твърди, че е направен от служител на МК, който е присъствал на разговорите. „Направен е защото служителите са били вкарани в незаконна схема, и записът са предполагали един ден може да послужи за тяхна защита”, посочи Йончева.

Тя заяви, че са и че са направили интервю с един от служителите присъствали на разговора в кабинета на зам.-министъра. „Сега този служител иска да остане анонимен, но е готов да даде показания да свидетелства пред компетентните органи”, посочи Йончева.

Елена Йончева коментира, че аферата „Ало, …Банов съм” не е схемата на г-н Банов, тя е схема на правителството на „Борисов”. „Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени. Колкото по-зависими са, толкова повече имат възможност да се издигнат”, подчерта тя.

БСП ще оформят сигнали до прокуратурата и до ОЛАФ.