Заболяване на адвокат на една от потърпевшите наложи вчера отлагане за март на делото за нападение на началника на отдел "Закрила на детето" към Регионалната служба за социално подпомагане Милена Неделчева и нейна колежка. Обвиняем е 37-годишен баща на 5-годишно дете.
Инцидентът става на 17 април миналата година около 11 часа, когато Теодор Далакмански разбира, че трябва да предаде момченцето си на приемното семейство, в което е настанено с решение на съда. Бащата хуква гневен към стаята, в която детето му си играело с психолог, взема го и започва да го влачи към изхода. Неделчева и колежката й се опитват да защитят детето, но Далакмански започва да крещи срещу тях и да ги бие с юмруци в лицата, сочи обвинителният акт.
Проблемите на отдела с този баща не са от вчера, каза след агресията Милена Неделчева.
През 2017 година детето е било настанено в друго приемно семейство, което обаче не издържало на тормоза на Далакмански и се отказало. Второто приемно семейство също било на път да се откаже заради непрестанни жалби от бащата, че върху сина му е упражнено насилие. Детето било изслушано в Синя стая и се решило да гостува една седмица при биологичния си родител, за да може през този период да се установи действително ли е имало насилие от страна на приемната майка. След като станало ясно, че обвиненията са чиста лъжа, бащата бил повикан да предаде детето на приемното семейство. Тогава се отключила яростта му, от която пострадали социалните служители. 
Насочването на детето към приемно семейство става, след като момченцето започва често да посещава педиатрията в болница "Канев" и лекарите подават сигнал до отдел "Закрила на детето". При проверка в дома му през февруари 2017 година социалните работници установяват, че в къщата няма ток и вода, а детето, което живее с баба си и баща си, очевидно не е мито много отдавна. Майката е напуснала семейството, живее в друг град с другите си две деца. Тя сама заявила, че за малкото дете би било най-добре за отиде в приемно семейство, тъй като тя няма да се върне, защото искала да предпази от мизерията поне другите си две деца. Тогава социалните работници се усъмняват, че поведението на бащата не е от загриженост към сина му, а защото било освидетелствано от ТЕЛК с астма и е трябвало да получи голяма сума за отглеждането му. Преди това обаче социалните се намесват и отвеждат детето в приемно семейство.
Ден след инцидента в "Закрила на детето", приключил за Далакмански с предупреждение от полицията да не се саморазправя с никого и да не нарушава обществения ред, той се яви в редакцията на "Утро", за да представи своята версия. А тя гласи, че най-нормално искал да си вземе детето, но социалните му отказали. Той все пак го взел, но те започнали да го дърпат, той обаче успял да се отскубне и да изтича навън, а преследвачките му се "сбутали". С него беше и адвокатът му, според когото всичко било грозна постановка срещу клиента му.
Това няма да е първата среща на Теодор Далакмански с правосъдието. Той вече е наказван с пробация след пълни самопризнания за търговия с гласове на местните избори през 2014 година.