Една новина в сайта на община Русе стана причина вчера за оживени коментари и сподавени прогнози в социалните мрежи. Те бяха предизвикани от съобщението за издадената заповед на кмета Памен Стоилов от 24 януари, с която се обявява конкурс за длъжността началник на общинския отдел "Култура" към дирекция "Култура и образование".   

Става дума за длъжността, която заема Ива Чавдарова - емблематично име за русенската култура. Чавдарова е на тази позиция от 1991 година, след като преди това е завършила Музикалната академия „Панчо Владигеров“, а след дипломирането си е работила като редактор в Регионалния телевизионен център-Русе и музиковед в Русенската филхармония. От 1992 г. Ива Чавдарова е и директор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ и за никого не е тайна, че голямата част от звездните участия в този фестивал, които формират неговата слава, се дължат най-вече на нейните лични контакти, професионализъм и обаяние. И неслучайно я наричат Жената фестивал.
Няма драма, коментира лаконично Чавдарова вчера пред „Утро“. Според закона за държавния служител, от 1 януари тази година хора, навършили пенсионна възраст, нямат право да заемат ръководни длъжности, поясни тя. За мен това не е неочаквано, разговаряли сме неведнъж с г-н Стоилов по тази тема, така че в момента аз продължавам да работя - а работа има предостатъчно! - и заедно с това да подготвям фестивала, каза Чавдарова. Тя има връчено предизвестие и устна договорка, че на този етап ще продължи да подготвя изданията на музикалната гордост на Русе. 
Срокът за подаване на документи е до края на другата седмица.
Мълвата вчера забърка коктейл от различни подозрения и прогнози за това кой ще бъде новият началник на отдел „Куртура“. Спрягат се както хора от сегашния отдел, така и други, свързани по-малко или повече с културния живот на града. Говори се, че всъщност отдавна е решено кой ще заеме мястото зад внушителното бюро в красивата старинна сграда срещу Телевизионния център. И в повечето случаи става дума за жени. В същото време не липсват и притеснения, че новият началник може да е човек, който е малко встрани от културата и изкуствата. Повод за тези тревоги дава и изискването към кандидата да бъде бакалавър с висше образование „Социални и стопански науки“, а не в сферата на изкуствата. 
Така или иначе, не след дълго ще стане ясно кой е издържал конкурса, включващ тест и интервю, и кой ще бъде новият началник на отдел „Култура“ с 1000 лева заплата, посочени в кметската заповед. А с това - и как ще продължат да се развиват тук изкуствата, които до неотдавна бяха неоспоримият източник на слава за Русе.