България е на 77 място в Индекса на усещане за корупция (ИУК) на Трансперънси интернешънъл (ТИ) за 2018 г. с показател 42. Страната ни бележи отстъпление с един пункт в сравнение с 2017 г.

За пореден път страната ни е №1 по някой негативен показател - сред страните от ЕС у нас е най-високото усещане за корупция. Най-ниско то е в Дания, която със своите 88 пункта изпреварва с един пункт Нова Зеландия,

През последните седем години само 20 държави значително са подобрили своите резултати по ИУК, включително Аржентина, Сенегал, Гвиана и Кот д'Ивоар.

Също толкова обезпокоително, 16 държави значително намалиха своите резултати, включително Австралия, Чили, Малта, Унгария и Турция.

Като показател за тази тенденция, резултатите от ИУК за Унгария и Турция са намалели съответно с осем и девет пункта през последните шест години. В същото време Турция беше понижена от „частично свободна“ на „не свободна“ от Фрийдъм хаус, докато Унгария регистрира най-ниската си оценка за политическите права след падането на комунизма през 1989 година.

Тези оценки отразяват влошаването на положението с върховенството на закона и демократичните институции, както и бързо намаляващото пространство за гражданското общество и независимите медии в тези страни.

По целия свят политическите лидери, които работят на популистка платформа, набират сила и подкопават демокрацията. Високата степен на корупция може да допринесе за увеличаване на подкрепата за популистките кандидати.

С резултат от 39 пункта Сърбия отстъпи с две точки от миналата година, тенденция, която може да продължи, ако правителството продължи да подкопава тези органи и институции, които са отговорни за поддържането на върховенството на закона. През 2018 г., въпреки опозицията от НПО, професионални сдружения и други, правителството настоява за увеличаване на влиянието върху съдебната система.

По подобен начин правителството работи за намаляване на публичния достъп до информация, като освобождава държавните предприятия от разкриване на информация. Освен това, въпреки твърденията на правителството за подкрепа на свободни медии, сдруженията на журналисти изпитват затруднения в разработването на новата медийна стратегия на Сърбия.

Турция, Босна и Херцеговина, Грузия, Украйна, Македония и Армения са държави, които трябва да наблюдават през следващите няколко години, посочват от Трансперънси интернешънъл. От тези страни само в Армения има тенденцията с положителна промяна в правителството.

Въпреки непроменената оценка на ИУК от 36 пункта, последните политически събития в Босна и Херцеговина са обезпокоителни. След изборите през октомври, които предизвикаха опасения за изборни измами и лоша администрация, регионалният прокурор в град Баня Лука отхвърли призивите за разследване на политика Милорад Додик за упражняване на незаконен натиск върху избирателите по време на кампанията си.

България и Румъния (северните ни съседи са на 61-о място с 47 пункта) отбелязват известен през последните години, но от Транспернси интереншънъл отбелязват, че миналата година у нас е имало "сериозен корупционен скандал". Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

На базата на оценките в ИУК се прави връзката между корупция и равнище на демокрация. Във функциониращите демокрации обикновено резултатът е средно около 70 пункта, докато тези, които се стремят към демокрация имат среден индекс от 49 пункта. Автократичните режими разбираемо са най-долу със среден индекс от 30 и по-малко пункта. Според тези показатели България е някъде по средата между смесен режим с автократичен уклон и несъвършена демокрация.

Тези оценки отразяват влошаването на положението с върховенството на закона и демократичните институции, както и бързо намаляващото пространство за гражданското общество и независимите медии в тези страни.

По целия свят политическите лидери, които работят на популистка платформа, набират сила и подкопават демокрацията. Високата степен на корупция може да допринесе за увеличаване на подкрепата за популистките кандидати.

И Съединените щати миналата година са отбелязали отстъпление с 1 пункт надолу по класацията на глобалния корупционен индекс. САЩ имат 71 от 100 възможни пункта по индекса за възприемане на корупцията през 2018 г., което изпраща страната извън топ 20 за първи път от 2011 г. насам.

За пореден път на дъното на класацията е Сомалия, като с „по-добри“ показатели са Йемен, Южен Судан и Сирия, попаднали в най-долната десетка в индекса.

Сред съседите ни Гърция е малко по-добре от нас с 45 пункта, но и тя бележи спад с 3 пункта.

Обезпокоителната констатация на Трансперънси интернешънъл е, че повечето страни по света не успяват да се справят с корупцията, което допринася за криза в демокрацията – при две трети от изследваните 180 държави резултатът е под 50 пункта.