Няколко особено интересни събития се открояват в програмата на регионална библиотека "Любен Каравелов" за месец февруари. Едно от тях несъмнено е вечерта на Хари Потър на 7 февруари. Както "Утро" писа, тя ще премине под наслова "Училище за магии и вълшебства "Хогуърд" и се провежда едновременно в цяла Великобритания, откъдето е родом магичната поредица, в цяла Европа и в няколко града в България. Тази година няма да "затваряме" забавленията за феновете на малкия очилат магьосник само в читалнята или в заемната, а ще отворим всички помещения в библиотеката за почитателите на героите на Джоан Роулинг, съобщи директорката на РБ Теодора Евтимова. Началото е в 17.30 ч. 
Ден преди това на 6 февруари в 18 ч в галерия "Библиотека" ще бъде открита изложбата "Фотощрихи", в която 
фотограф художникът Младен Миланов ще представи автори
които ще покажат свое творчество пред русенци. Сред тях са известният Явор Мичев, Мирела Партинова, Георги Георгиев, Николай Ковачев, Яна Момчилова, Ивелина Аасен и др.     
Няколко срещи с писатели предлагат от библиотеката на хората, които обичат и ценят литературата. На 13 февруари ще бъде представен сборникът на дамският писателски клуб "Фортуна", на 21-и предстои презентация на фентъзи романа "Изпитът" на Силвия Ръженкова. А между тези две дати, на 15 февруари, ще гостува писателят Александър Урумов.
За русенци вероятно ще бъде достатъчно да припомним, че тъкмо Александър Урумов е автор на хитовия моноспектакъл "Лалугер", с който в града на Дунава е гостувал многократно любимият български комик Николай Урумов и неизменно е жънал буря от аплодисменти. Всъщност, 
двамата Урумови нямат никаква роднинска връзка помежду си
Друг текст за моноспектакъл на Александър Урумов  - "Тиква", също бе адмириран преди няколко години на русенска сцена, той беше представен от младия и много талантлив Димитър Живков. 
Александър Урумов е роден през 1969 г. в Брацигово, завършил е българска филология в Софийския университет, работил е в медии и като говорител на Министерството на отбраната, като директор на звеното "Връзки с обществеността" в БНБ, а сега е шеф на PR дирекцията в днешното МО. Това обаче не му пречи да бъде драматург, белетрист, общественик. Освен това напоследък той стана известен с категоричната си позиция на отхвърляне на Истанбулската конвенция, което предизвика немалко критики по негов адрес. 
Автор е на няколко сборника с разкази и на книгата "Исус Христос - власт и политика", в която 
анализира Исус от Назарет като политически фактор в древна Юдея
В Русе на 15 февруари от 17.30 ч в читалнята Урумов ще представи най-новата си книга. Тя е със заглавие "Татко, обичай ме", която литературната критика определя като изповедна книга за бащинството, силно емоционална, събрала опита на бащата в отглеждането и възпитанието на децата, както и ролята на семейството за изграждането на характерите на младите. "Един баща е най-близо до звездите, когато носи детето на раменете си", казва Александър Урумов.
На 19 февруари от 17.30 ч билкарят Делян Дамянов ще сподели свои мисли по темата "Билколечението и човекът в ерата на технологичния прогрес", а на 20 февруари в 17 ч във фоайето на втория етаж ще бъде открита традиционната изложба "Освобождението", посветена на годишнината на влизането на войските на генерал Тотлебен в Русе през 1878 г.