Близо 100 домакинства в Русе остават без ток в разгара на зимата, макар че не са спирали да си плащат сметките. Заради натрупани дългове от над 30 000 лв. от Енергото ще прекъснат електричеството на целия блок. Причината - драстични разлики между сумите по индивидуалните и общия електромер. Парадоксалното в случая е, че титуляр на общата партида е юридическо лице, което не може да бъде издирено.
Драмата за хората, които живеят в блока на бившето АОНСУ, продължава от много години. След като се наложи да откупуват за втори път жилищата си, продадени им от строителния предприемач Явор Блъсков с ипотека, сега са изправени пред съвсем реалната опасност да останат без ток.
„Посред зима, какво да кажа, ужас е, не знам. Не е нормално да останем без ток, след като си плащаме редовно тока всеки месец. Ние бяхме преди години два месеца без ток и беше голяма мъка“, казва Левхия Хамидова, която живее в блока от 2010 година.
Според Светослав Цонев старите задължения най-вероятно са започнали да се трупат от времето на Явор Блъсков. 
„Той беше наблъскал тук едни квартиранти, живеят по един-два месеца, въртят 200-300 лева ток и бягат. И всичко се трупа на наш гръб. По принцип всяка стая си има електромери, обаче Енергото, като дойдат, тук си има един общ електромер и нашите електромери не ги интересуват“, казва мъжът.
Етажната собственост многократно е правила опити да установи чрез кореспонденция с „Енерго про“ откъде идва огромната разлика. Оттам обаче не дават информация кога и как се е натрупало задължението от 30 000 лева.
„Многократно изисквахме да ни разкрият партидата какво има зад нея, зад тоя клиентски номер, те така и не ни я разкриха. И в момента плащаме много големи разлики в тока - аз инкасирам от хората примерно 1500 лева, фактурите са 2200, 2300, 2600 лева. Много голяма разлика има в цифрите всеки месец и се натрупа много голямо задължение - над 30 000 лева. Оказва се, че плащаме нещо, пък не знаем за какво плащаме. Поискахме да разсрочим задължението, за да може да няма проблем да си го платим, също казаха, че не може, защото не сме титуляри по партидата“, обяснява домоуправителят Цветелин Цонев.
Според енергодружеството общият електромер се води на фирма на строителния предприемач. Той обаче е неоткриваем, а изпратените нотариални покани са върнати обратно. Ако до два дни не се намери някакво решение, на 31 януари над 100 домакинства ще останат на тъмно и студено.
Проблемът с тока е само част от капаните, заложени в сградата на бившето АОНСУ. Все още продължава ремонтът на канализацията, преди който мазите са били пълни 2 метра с вода.
„Всички тръби бяха начупени, земетръсните шайби бяха пълни с вода, всички фекалии и отходни води на сградата се изтичаха в мазите, нищо не излизаше извън сградата. След седмица и половина помпане с помпата извадихме водата, видяхме проблемите и сега в момента ги отстраняваме. Почти сме готови и 70 процента от сградата вече се изтича в канала, който е тук отпред. Момчетата не са спирали вече втора седмица, събота и неделя работят и скоро ще приключим“, каза още домоуправителят.