Елате да видите каква незаконна сеч се вихри в гората около вилите на 10-ти километър. Група мъже с мощни резачки режат дебели дървета габър и ясен, товарят стволовете на два големи джипа, изнасят ги от вилната зона и ги продават. Подадох сигнал на тел.112 миналата седмица, никой не се заинтересува, а рязането на дърветата продължава. Това разказа пред "Утро" русенец, който има вила в района и му е свидно, че раслата десетилетия гора варварски се унищожава, без никой да си мръдне пръста да спре бракониерите.
Екип на "Утро" констатира на място, че наистина се режат огромни дървета, а тънките клони, които не представляват търговски интерес, се оставят на място. Сечището се намира в частна гора, която е на около километър след първата спирка вляво от пътя към Петролна база. След като видял както става с нея и че на държавата очевидно не й пука, собственикът й вдигнал ръце и я изоставил на произвола на съдбата. Дори и при това положение обаче за добив на дървесина се изисква специално разрешение от Горското, маркиране на отсечените трупи и т.н., а нищо подобно не се забелязва. Вместо това очите бодат живите рани от десетки прясно изсечени дървета. Добре се различават и пресни следи от гумите на огромните джипове, с които се движели секачите.
Всъщност безмилостното оголване на района е започнало през декември, но на мушка първо паднали дърветата зад дерето в посока Пиргово. След като там дебелите стволове свършили, "бригадата" се прехвърлила във вилната зона. Наред със сечта започнали и най-безцеремонни кражби от вилите, а собствениците на имоти в района са убедени, че над тези с резачките е разпънат чадър.
Тези хора са опасни. Един съсед подаде сигнал срещу тях - разбиха му вилата. Друг също се обади - нарязаха му гумите на колата. Откъде знаят кой се е оплаквал, пита риторично осмелилият се да говори човек, който след безплодното обаждане на тел.112 вече не вярва, че властта е на страната на гражданите.
И вариантите наистина никак не са много.