"Основната цел на такова обвинение е да бъдат сплашени всички, които решат, че могат да говорят за безобразията в тази държава - всеки, който реши, че може да даде гласност на грабежа, който се извършва вече 10 години", това коментира говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева в сутрешния блок на Нова ТВ. Тя припомни, че преди година е осъдила Борисов и ГЕРБ за клевета, след това от БСП са показали безобразията в строителство на оградата и са внесли сигнал до прокуратурата и ДАНС. Тя припомни още, че са били показани и всички безобразия в Хасково- внесен е сигнал с конкретни факти - отговор, по думите ѝ, още няма. "Започнахме да събираме документи по казуса "Барселона", след това поискахме проверка на магистралите", допълни Йончева.

По повод обвиненията, Йончева коментира: "Това са средства, отпуснати за закупване на техника и производство на документални филми. Техниката е закупена по банков път със съответните фактури. Нямам собствена техника и никога не съм имала - винаги съм вземала под наем. Като журналист, никога не знаеш кога ще излезеш от такава ситуация, каквото беше в обсадения Алепо, затова е добре да имаш собствена техника и да бъдеш мобилен. По думите ѝ тези пари не са дадени като възнаграждение, а дружеството, което дава тези средства за техника и производство на документални филми, трябва да има финансов и счетоводен контрол над тях.

"Вие смятате ли, че някой ще тръгне да прави финансови машинации, отивайки в Алепо, когато не знае дали изобщо ще се върне от там? Аз трудно намерих оператор, който да дойде. В Украйна също не бяха леки условия и също ни стреляха, докато снимаме. Ще припомня, че влязох в черния списък на Порошенко с журналисти след този филм", каза Йончева.

"Абсурдно е да се говори за пране за пари, защото сметката е открита в българска банка. Плащани са данъци в България. Цялата техниката, закупа от дружеството, е по банков път. Тази техника е налична, филмите също са налични и може да ги видите и сега", коментира Йончева. "Аз смятам, че това дори не е политическа разправа. Сега съм убедена, че е бандитска разправа от определени хора от ГЕРБ, защото свалянето на имунитета беше направено преди официално да поискаме проверка на българските магистрали. Обвинението на прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети мерки", допълни тя. По думите ѝ това обвинение е повдигнато по сигнал на ГЕРБ, докато те твърдят, че нямат нищо общо с него. Тя спомена поименно депутати от ГЕРБ, свързани със сигнала срещу нея - Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев. "Разследванията по КТБ продължават 5 години. Договорите, които съм подписала с ТВ7 и с това дружество са публични. Защо никой досега не е казал, че има нещо нередно?", попита Йончева

"Копурцията се превърна в норма. Фактите, които се изнасят, се превръщат в медиен шум - вземат се мерки от правителството, колкото да се заглуши шумът, и след това всичко продължава отново. Ние ще покажем факти, които ще покажат механизмът на превръщането на корупцията в норма", заяви Йончева по повод предстоящо разкриване на нови корупционни практики близките дни. "Това разследване изцяло отговаря на информацията, която е дадена от Държавния департамент на САЩ за България. В последния доклад се говори за корупция в големите инфраструктурни проекти и енергетиката", заключи Йончева.