26 са вече подадените молби за напускане на служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица. Медиците са категорични, че няма да оттеглят оставките си, ако здравното министерство не осигури по-сериозни мерки за сигурност. Междувременно в спешното отделение влезе граждански патрул, който в последните две нощни обикаля по адреси заедно с лекарския екип, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Гражданският патрул стои плътно в спешното отделение на Горна Оряховица и обикаля по адреси заедно с лекарския екип. Идеята на инициативата е присъствието на доброволците да респектира пациентите и техните придружители, и дава възможност на медиците да вършат спокойно работата си.

„Не искам да има агресия срещу нашите медици в спешна помощ. Опитвам се да помогна на медиците като стоя тук и ги подкрепям в тяхната дейност”, каза Ростислав Васев, който е доброволец.

„Нашата цел е да сме тук, на място и ако има някаква агресия спрямо медиците, които помагат на гражданите по някакъв начин да потушим това нещо в рамките на закона, не с агресия, да видят, че има гражданско общество, което помага”, сподели и Николай Николов.

Лекарският екип казва, че присъствието на граждански патрул в центъра по време на нощно дежурство им дава спокойствие, но в никакъв случай това не е решението на проблема с мерките за сигурност

„Искаме сигурност, че живи и здрави сме дошли на работа, живи и здрави ще се приберем в къщи”, каза медицинската сестра Валентина Бойчева. Фелдшерката Нела Радева добави, че въпреки съдействието, гражданският патрул не е решението.

До момента повече от половината екип на Центъра за спешна помощ в Горна Оряховица е подал оставка. Здравните работници настояват за среща със здравния министър, на която да бъде обсъден въпроса с назначаването на физическа охрана в отделенията, а ако това не се случи са категорични, че няма да оттеглят оставките си и 80 000 пациенти ще останат без спешно медицинско обслужване.