Историята с изчезването на аржентинския футболист Емилиано Сала може да промени футбола. Нападателят бе трансфериран от френския Нант в английския Кардиф, но самолетът, с който замина към новия си клуб, изчезна. Играчът все още е в неизвестност, а издирването бе прекратено. 

Ситуацията е много сложна от гледна точка на финансовите взаимоотношения между Нант и Кардиф. Тимът от Висшата лига не иска да плаща за трансфера 15 милиона паунда и дори се кани да съди агентите на Сала. Според управата на Кардиф, мениджърите не са успели да уредят легален полет на своя клиент и са го качили при пилот, който няма лиценз за търговски полети.

Нант има документ, който удостоверява, че футболистът не е тяхна собственост и принадлежи на Кардиф и клубът трябва да си плати за играча. От друга страна при трансфер на играч в клубове от различни страни се изисква специален сертификат за прехвърляне (ITC), който липсва. 

Именно неговата липса ще даде възможност на адвокатите на Кардиф да претендират и да оспорят плащането на трансферната сума. От друга страна, след подписването на договора Сала вече не е собственост на Нант и французите ще настояват за плащане съгласно договора. 

Не е ясно как ще завърши този казус, но е ясно, че предстоят дълги съдебни дела. А изходът от тях най-вероятно ще промени правилата на футбола, които са за този аспект.