България се намира в критичен момент от своето развитие. Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване.

Това каза президентът Румен Радев в словото по повод втората годишнина от встъпването му в длъжност, предаде репортер на БГНЕС.

Доверието в Народното събрание достигна критично ниски нива, все повече закони се изменят кардинално с преходни изменени. Законодателният процес става непредвидим, лобисткото законодателство измества безцеремонно общественият интерес. Сривът на доверието и противоречията в коалицията блокират нуждата от реформи, заяви Румен Радев.

Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство, каза президентът, който досега е налагал вето седем пъти, а НС се съобрази само с едно от тях. 5 пъти сезирах Конституционния съд, припомни Радев.

След като обществото не реагира за 500 млн. за язовири, защо да не се разпределят 1,35 млрд. за магистрали, запита президентът.

Свикнахме скандалите у нас да се вихрят, продължи той.

Радев посочи, че бутафорният конкурс за изтребител за армията ни е извадил порочния модел на управление.

Стабилно закотвени сме на европейското дъно, смята президентът.

Според него управлението на държавата се характеризира с непредсказуемост, погазване на закона и фаворитизиране на корпоративния интерес.

Президентът поиска наказателно преследване на корумпираните и грабителите. Той се обърна към прокуратурата и към комисията за незаконно придобито имущество.

Безнаказаните престъпност и корупция според Радев са едни от най-големите проблеми на България.

Той съобщи, че формира съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж.

Страната има нужда от нови идеи. Предстоят ни избори, заяви още Радев.