Обезопасиха с мантинела опасния нерегламентиран жп прелез на Товарна гара в Русе. Мястото, където преди три месеца загина 13-годишен ученик, е известно с многобройните инциденти. Въпреки опитите на институциите да ограничат достъпа до жп линията, хората масово продължават да пресичат защото смятат, че точно те няма да пострадат.
Тъй като линията разделя два квартала, жителите им предпочитат да преминават напряко през релсите. Всички признават, че е опасно, но го правят - въпреки забранителните табели и намиращия се на 100 метра прелез.
След трагичния инцидент през есента, когато 13-годишно дете загина на релсите, от общината спешно поискаха НКЖИ да вземе мерки. "Въпреки че това място е нерегламентирано, въпреки че е сигнализирано, пешеходното преминаване продължава. Затова на работна среща с НКЖИ ги помолихме да обезопасят този участък. Освен сигнализацията, да сложим още една преграда, която да възпрепятства преминаването през жп линията там, където няма пешеходен жп прелез. Да се надяваме, че това нещо ще възпита още повече гражданите да не преминават през места, които са доста опасни за тях, както практиката го показва", каза Спасимир Димитров, директор на общинска дирекция "Обществен ред и сигурност".
Поставената мантинела засега има частичен ефект. Някои от хората се връщат и минават през жп прелеза, други се опитват да я прескочат, а трети са си направили вече алтернативно трасе малко встрани от преградата.
Според русенци, за да няма инциденти, е най-добре да се загради изцяло районът около жп линията и да има разписания на влаковете край прелезите, за да ги знаят пешеходците.
От НКЖИ планират да се изгради рампа и перон на спирката на влаковете на Товарна гара.