Само за 48 часа прохода Предел между Рила и Пирин се преобрази, от забулен, мрачен и едва проходим в петък, днес той е по-красив от всякога със снежната си премяна, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В петък заради обилен снеговалеж проходът на пътя Симитли-Банско бе нещо повече от изпитание за тръгналите да прекарат един уикенд в планината.

Днес, като с един замах на природата-вълшебник, Предел е приказно преобразен, огрян от слънцето и затрупан със сняг.

Стотици се отправиха тази сутрин към ски-писта „Кулиното”, но за изненада съоръжението не работеше поради повреда в електропреносната мрежа. Така едни автомобили се връщаха, а други напираха да се качат.

Слизащи от намиращата се на 3 км от най-високата точка на прохода, ски-писта и почивна база, обясняваха, че има задръстване. Някои от поелите с автомобили нагоре се връщаха, а малка част други рискуваха и тръгваха.

Паркингът при „Татарска” чешма се разчистваше от голяма фадрома, която по-късно тръгна да разширява габарита на пътя, стеснен от разчистването в петък.

Поради липсата на вятър, обилният сняг бе затрупал сгради, дървета и паметници, създавайки причудливи фигури.

Такава бе и композицията в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание, която отрупана със сняг изглеждаше още по-впечатляващо.

По обяд се засили трафикът към Симитли на завръщащите се от прекарания в Банско и Разлог уикенд.