Четири са предложенията с русенски адрес в номинациите за "Музикант на 2018 година", които бяха обявени преди дни. Сред 54-те имена на изпълнители, ансамбли и художествени проекти, измежду които ще бъдат избрани носителите на престижната титла, са три индивидуални и едно колективно предложение от Русе. Колективното е за 58-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", което е номинирано в раздела "Музикален проект на годината".  Индивидуалните са за цигуларя Светлин Русев, пианиста Евгени Божанов и диригента Емил Табаков. 
Организаторите на националната анкета - предаването "Allegro Vivace" по Българското национално радио, напомнят, че всеки има право само на един глас, независимо дали той е за музикант, ансамбъл или проект. 
Гласуването може да стане до края на февруари в интернет на адрес muzikant.bnr.bg; на тел. 02 9336 336 в работните дни следобед; по време на предаването "Allegro Vivace" по "Хоризонт" във вторник между 21.15 и 22.15 ч на тел.02 9631 565. Победителят ще получи голямата награда "Музикант на годината" - бронзова статуетка на скулптора Христо Илиев, призове ще бъдат връчени и на спечелилите най-много гласове в различните категории.