Гръцкият парламент одобри Договора от Преспа за смяна на името на Македония.

Договорът бе ратифициран със 153 "за" срещу 146 "против".

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше подписан Договора, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

С него Македония слага окончателно край на югославския проект и променя името си на Република Северна Македония. С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като "Балканското буре с барут".

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

Ден преди началото на дебатите в парламента, свързани със задължителната промяна на Конституцията с внасяне на изменения, част от условията на Договора, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че "Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина и тази възможност може и никога повече да не се повтори“.

На 11 януари македонският парламент прие с необходимите 2/3 мнозинство всички конституционни промени предвидени в Преспанския договор. "За" промените гласуваха 81 народни представители.

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията Независими гърци Панос Каменос напусна правителството заради несъгласието му с подписания Договор от Преспа.

На 17 януари беше гласуван вот на доверие в правителството, който беше спечелен от Алексис Ципрас и неговите сподвижници.

Междувременно в Атина избухнаха протести пред гръцкия парламент на повече от 60 000 души срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа. В тях се стигна до сблъсъци с полицията, арестувани и ранени.

На 23 януари стартираха дебатите в гръцкия парламент по споразумението с Македония. По време на дебата за ратифицирането на Договора от Преспа присъстваха 205 от 300-те парламентаристи, включително координатори на партиите, министри от правителството и лидери на политическите партии.

Външният министър Георгиос Катругалос заяви, че "споразумението е постигнато благодарение на политическата смелост и ръководството на Алексис Ципрас и Зоран Заев, но също така и на способността за преговори на Никос Кодзиас, който е постигнал онова, което премиерът Самарас е сметнал за неразбираемо ".