Над 31 000 русенци вече разполагат с персонален идентификационен код /ПИК/, като само от началото на годината в офиса на НАП в Русе са издадени 337 сертификата. ПИК се издава срещу лична карта бързо, безплатно и безсрочно. Неговите притежатели имат възможност да използват близо 90 електронни услуги на НАП, НОИ, НЗОК, общините и други ведомства. С ПИК може да се провери и какви акции се водят на ваше име в Централния депозитар.
В периода на данъчната кампания все повече граждани използват своя ПИК за деклариране на доходите си, като до 31 януари ползват за това 5% отстъпка от данъка за довнасяне. Важно условие за ползване на облекчението е те да нямат подлежащи на принудително изпълнение задължения към държавната хазна към момента на подаване на декларацията. Затова преди да изпратите формулярите към приходната агенция е добре да проверите имате ли някакви стари дългове, които може дори да сте забравили - например няколко стотинки наказателна лихва по платен със закъснение данък от минали години или стари глоби от КАТ, Съд или друго държавно учреждение, които са изпратени за събиране от НАП. 
Най-лесно може да проверите имате ли някакви задължения чрез сайта на НАП www.nap.bg. След като влезете със своя ПИК в личния си профил, трябва да отидете в рубриката "Предоставяне на данъчна и осигурителна информация" и там да влезете в "Справка за задълженията и плащанията". Ако имате старо задължение, е по-добре да го платите бързо, защото рано или късно от НАП ще ви потърсят за него. 
Дотогава няма да може да се ползва както отстъпката от 5% за електронно деклариране, така и нито едно данъчно облекчение като например за млади семейства с ипотечен заем за единствено жилище, за отглеждане на деца, за инвалидност, за безкасови плащания през изминалата година, за доброволно пенсионно или здравно осигуряване, както за дарения и др. Добре е да проверите по този начин имате ли стари задължения и преди да подадете заявление за издаване от НАП на удостоверение за наличие и липса на задължения, което много често се изисква от различни институции и банки. 
В офиса на НАП в Русе се разпространява и брошурата "ПИК от НАП", в която има много информация за неговото издаване и използване.