Четвъртото поредно издание на специализираното изложение "Дунавски овощари 2019" ще се проведе през месец март. Събитието ще се проведе на 30 март отново в зала "Монбат Арена". Това е решил Управителният съвет на Съюза на дунавските овощари на свое заседание.
 Очаква се в изложението да участват фирми и фермери от България, Турция, Румъния, Италия, Великобритания и други. "Изпратили сме покана до министъра на земеделието Румен Порожанов, но още нямаме потвърждение. Надяваме се тази година да ни уважи и да присъства на изложението", каза за "Утро" председателят на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев. 
Програмата на изложението отново ще включва традиционните бизнес срещи, към които има сериозен интерес заради тясната връзка, която може да се осъществи на място между преработватели, търговски вериги и търговци на едро. Поради многото заявки организаторите обмислят възможността за пръв път форумът да бъде проведен в два дни - събота и неделя.
И тази година в изложението ще вземат участие компании, специализирани в производство на посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и хранене на растенията. Въпреки че заявките за участие още текат, са предвидени площи и за излагане на машини, съоръжения, капково напояване, услуги и информация, включително банково и застрахователно обслужване, производство на опаковки, горива и други свързани дейности.
"Тази година зимата е мека, няма големи студове и други ексцесии. Надяваме се на добра година, стига снегът да не ни изненада пак през март както през 2018-а", каза Николай Колев. Той сподели, че заедно с експерти от министерството на земеделието се работи по нова схема за държавна помощ, чрез която ще може да се финансира закупуването на хладилни инсталации, сушилни и други технологии за удължаване периода на годност на продукцията. Това би било от голяма помощ за дребните овощари и особено за производителите на костилкови плодове, които сега имат броени дни за реализиране на добивите си и поради това са притискани да приемат понякога неизгодни условия за продажбата им.