Интензивни валежи се очакват в Югозападната част на страната, Рило-Родопския масив и райони в Източна България. Това заяви бившият директор на НИМХ Христомир Брънзов, който присъства в МВР на спешна среща с оглед на очертаващите се обилни валежи, предаде репортер на БГНЕС.

Валежите в Северозападна България в събота се очаква да преминат в мокър сняг. На надморска височина до 1500 -1600 метра валежите ще са от дъжд. Количествата на валежите не са притеснителни, смята Брънзов.

Към момента ситуацията в страната е спокойна, отчете директорът на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Вече са регистрирани първите инциденти след падналите валежи в страната. В Кърджали, Кюстендил и Смолян са отводнявани частни домове и промишлени обекти.Високият приток на яз. Кърджали е залял един от мостовете. Създадена е организация въжен мост да се използва за връзка с няколко села.

В Родопите натрупа над 50 см нова снежна покривка.

Свлачище отнесе бус в района на Мадан. Река Чая е покачила нивото си с 50 см. Микробусът е на куриерска фирма. Бил е паркиран на площадка за скрап. Няма пострадали хора.

Без ток са редица селища в Смолянско. Интензивните валежи ще продължат и през нощта и в петък.

19 от големите язовири, които стопанисва НЕК имат свободни обеми, отчете енергийният министър Теменужка Петкова, която увери, че енергийната система е стабилна. Дружествата, които поддържат стабилността разполагат с необходимите количества въглища и мазут.

Министърът на околната среда и водите също отчете, че водоемите, които следи неговото министерство също имат свободни обеми, както да поемат очертаващи се обилни водни маси, така и за пиене.

Пътните фирми са в готовност, обезпечени са с необходимите инертни материали, отчете зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. В министерството заседава от вчера щаб за следене на обстановката. От сутринта 300 машини работят за поддържане на пътищата. В цялата страна в готовност са 2000.

За днес са обявени жълт и оранжев код за интензивни валежи от дъжд и мокър сняг в 22 области на страната.