Най-невръстният ни читател се казва Сашо Иванов, той още няма навършен цял месец, тъй като се роди малко преди Коледа. Това съобщи вчера директорката на регионална библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Тя поясни, че читателчето е син на работещата в библиотеката Радостина Карадакова, на която първата работа след изписването от Родилното била да запише бебето именно в Детския отдел на РБ - както някои хора някъде още с раждането на рожбата си й пазят място в детски ясли и градина, така 
Радостина запазила мястото на своето бебе Сашко в библиотеката
 Евтимова разказа това, докато връчваше наградите на най-четящите деца за миналата година. След Василен Иванов, който води класацията на първенците до 7 години, се нареждат 3-годишният Борис Пенев с 99 прочетени от мама книжки, 6-годишните Борислав Михайлов и Магдалена Петкова с по 85 книжки и най-малката най-добра читателка Йоана Рибчева, която е на 3 години, но е запозната вече с над 70 книжки. 
В категорията на учениците след първата по брой изчетени издания Моника Станоева следват Георгия Иванова на 8 г. от училище „Отец Паисий“ /96 книги/, 8-годишната Петя Димитрова от „Иван Вазов“ /91 книги/, Елвина Стоянова на 11 г. от Училището по изкуствата /80 книги/ и 7-годишната Десислава Кехайова от „Христо Ботев“ със 79 прочетени книги. 
3548 са нашите читатели в Детския отдел, от тях над 1000 са под 6-годишна възраст, посочи Теодора Евтимова. Вчера тя обобщи резултатите от изминалата 2018 година. 4701 са русенци над 18-годишна възраст, които са записани в РБ. Общо всичките 8249 читатели са посетили двата отдела за заемане на книги и други материали 102 598 пъти, а други 
66 801 души от 24 различни държави по света са влизали в сайта на РБ
 177 семинара и обучения са преминали в РБ 2643 човека. 359 събития са били организирани през годината - от тях 154 са били срещите с писатели, лекари, психолози, изявени общественици, а изложбите - 39.
Радва ни интересът на учени и изследователи към нашите научни конференции, миналата година проведохме петата поред, в момента вече готвим следващата, която ще се състои през април, каза Евтимова и съобщи, че за нея вече са се записали за участие проф.Иван Маразов и проф.Георги Лозанов. 
Най-възрастният читател на библиотеката е 92-годишният Тодор Савов, който редовно идва да си взема книги за прочит. При читателите от зрялата възраст най-много прочетени книги за 2018-а има Атанас Владимиров. В Заемната за „големите“ на най-голям интерес са се радвали романите на Джефри Арчър, Луси Кларк и Милен Русков /който е най-четен от българските автори с романите „Чамкория“ и „Възвишение“/, 
не спада желанието за четене на сапунените романи на Даниел Стийл
също и на книгите на Сандра Браун и Бенджамин Блак. Хората търсят също двата романа на Венета Райкова, трилогията на Владимир Зарев, „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, „Първият след бога“ на Неда Антонова. При децата най-голям интерес извън литературата, която им е нужна за училище, предизвикват „Мери Попинс“, „Матилда“, „Старогръцки легенди и митове“, „Приказки по телефона“, приказките на Ханс Кристиян Андерсен. Но номер едно си остават „Дневникът на един Дръндьо“ и „Хари Потър“, каза Евтимова. Заинтригувана от факта, че вече години наред „Дневникът на един Дръндьо“ държи палмата на първенството сред децата, тя решила да разбере какво толкова привлича малките читатели. Седнах и прочетох книгата, след това изгледах и всички филми по текстовете - трябва да ви кажа, че наистина е увлекателно и че децата има защо да харесват Дръндьо, каза директорката на библиотеката.