Сребърен поднос, подарен на първия български княз Александър I от русенци, ще бъде продаден на 28 януари на един от най-големите аукциони в Европа - "Dorotheum" във Виена. Подносът е с дървена основа и има две дръжки, изработен е от сребро с техниката филигран. В центъра на подноса върху златна плочка е гравиран изправен лъв с корона, а около него е изписано посвещение: "На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г.Руссе". Датата също е изписана: юни 1879 г. - тогава княз Александър пристига в Русе. Най-вероятно таблата му е подарена при посрещането му от русенската общественост. 
В каталога на австрийския аукцион е посочена начална цена за таблата на княза 3000 евро. Преди датата на търга таблата заедно с другите обявени за разпродажба вещи могат да се видят на изложба от 18 до 28 януари. 
В списъка на "Dorotheum" са включени и други сувенири и вещи от домакинството на княз Александър I, сред които порцеланови сервизи за хранене от Майсен, свещници, вази, луксозни комплекти за кафе от бохемски порцелан с митологични сцени "Венера и Купидон", "Сатир и Диана", както и сребърен чайник, изработен в Санкт Петербург.