Все повече работодатели от цял свят успяват да наемат и задържат ключови кадри и "топ таланти" благодарение на гъвкавите работни формати. Според 86% от запитаните български компании гъвкавите работни решения стимулират продуктивността на служителите. Това са резултатите от проучване на световния доставчик на работни пространства Regus  относно нагласите на бизнеса към дистанционната работа на служителите и гъвкавите работни пространства.  
84% от компаниите заявяват, че благодарение на гъвкавите работни формати успяват да са конкурентоспособни и да увеличават печалбите си.  Този подход стимулира продуктивността според 86% от запитаните представители на бизнеса в България. Повече от половината (67%) признават, че биха били по-доволни от работата си, ако можеха да я упражняват при гъвкави условия, а 60% заявяват, че така са по-креативни, като продуктивността по време на изнесени срещи според 67% от запитаните български компании се увеличава.
Въпреки това на думи положително отношение на работодателите ни към гъвкавите работни формати, България се нарежда на последно място в Европа по гъвкави схеми на работа, показват данни на Евробарометър. Едва 39% от заетите у нас имат достъп до нефиксирано работно време, работа на половин ден или работа от вкъщи, при 58% средно в ЕС. 15% споделят, че е трудно да се уговорят мениджърите за подобни условия. 55% нямат възможност да се възползват от такива условия, а 57% не могат да си позволят да работят от вкъщи.