От земния свят вчера си отиде музикантът и създател на катедрата по класическа китара в Националното училище по изкуствата Иван Кочев. Знаехме, че е болен, но всички толкова се надявахме, че ще успее да се справи с болестта и ще продължим да работим заедно, каза вчера директорката на НУИ Мария Дуканова. 
Наистина не е за вярване, че един от най-виталните хора - заразяващ и малки, и големи наоколо с усмивката и оптимизма си, няма да излезе на сцената, да отметне назад вързаната си на опашка коса и да вдигне подканящо ръце към своите ученици. 
Иван Кочев е роден в Русе през 1952 година. През 2015-а той отбеляза 40 години педагогическа дейност и 55 години от първото си излизане на сцена. Като създател на специалността „Класическа китара“ той подготви десетки професионалисти, които се изявяват в България и чужбина, и многократно повече поклонници на красивата музика. Освен катедрата, в НУИ той създаде уникален китарен оркестър, в това число и детската формация „Буболек“, и беше организатор и вдъхновител на международния китарен фестивал, който се провежда през година в Русе с участници от страната и чужбина. Тази година предстоеше шестото издание на фестивала. 
Поклонението ще бъде в понеделник, часът и мястото се уточняват.