Паметник на загиналите във войните ще бъде изграден в Семерджиево, като вече е получено разрешението от Министерството на отбраната. Плочите с имената на загиналите са поръчани и се изработват, а през пролетта се очаква да започнат същинските дейности по вдигането на паметника. По груби сметки за строителството са необходими около 5 хиляди лева, които бяха събрани по време на дарителската кампания на русенските социалисти.
Идеята за изграждането на войнишки паметник в Семерджиево е от доста години. Усилията в тази посока бяха продължени с проекта „Мъдрост и ново начало“ на общинската организация на БСП-Русе. Семерджиево всъщност е едно от малкото населени места, които все още нямат такъв паметник, въпреки че са издирени имената на 59 загинали във войните. В изучаването на историята на участниците във войните от селото се включиха около 50 деца от местното училище. Като подарък учениците си направиха екскурзия до Русе, посетиха музеите и разгледаха архитектурните забележителности в града. 
Едновременно с това по проекта беше проведено проучване за нагласите и проблемите сред 170 жители на Бъзън, Просена и Хотанца. 24 възрастни мъже и жени бяха подпомогнати с лечение и рехабилитация в санаториум в Слънчев бряг, за 14 самотни възрастни беше осигурена топла вечеря, а децата от Хотанца получиха книги, топки и ракети за тенис на маса.