Испанецът Рафаел Надал продължава с отличното си представяне на Откритото първенство на Австралия, след като разби американеца Франсис Тиафо с 6-3, 6-4, 6-2 в мач от четвъртфиналите на надпреварата.

По този начин шампионът от 2009-та година се класира за полуфиналите в Мелбърн за шести път в кариерата, като все още не е загубил сет от началото на турнира. Рафа започна доминацията си от самото начало и бързо дръпна с 3-0, след което не остави никакви шансове на 21-годишния Тиафо на собствен сервис, за да вземе сета с 6-3. Световният номер 2 повтори упражнението във втората част, когато отново пробив в началото, след което бе безпощаден при подаванията си за 6-4. В началото на третия сет Надал продължи да бъде максимално агресивен и стигна до нов ранен пробив, след което затвори двубоя след час и 47 минути игра.

Надал завърши двубоя с 84 процента спечелени точки след първи сервис, 29 печеливши удара и 23 непредизвикани грешки, за да сложи край на силната серия на Тиафо, който в предишния кръг отстрани българина Григор Димитров. За носителя на 17 титли от Големия шлем предстои нов сблъсък с представител на новата генерация - Стефанос Циципас, който по-рано днес победи Роберто Баутиста Агут в четири сета.