Кон и лебед, които години наред са били атракция и са помагали на фризьори да подстригват поколения русенски дечица, от вчера вече са притежание на Историческия музей и могат да се видят на последния етаж в Екомузея. Дарението е направено от русенката Димитрова, дъщеря на една от собственичките на фризьорския салон. 
Кончето се е използвало за подстригване на по-големите деца, а лебедът - на по-малките, и са произведени специално за салона на ул. "Петко Д.Петков", обясняват от музея. За двата детски стола са разказали русенци, които в миналото са водили в този салон децата си. "Винаги съм завиждал на момчетата в центъра - подстригваха ги на кончето, а при нас слагаха по една дъска на големия стол и това е, фъка те бай Хопсеп", разказал единият от русенците. Друг споделил с музейните работници: "Помня, че мразех да ме подстригват, качваха ме на оня проклет кон и аз ревях през цялото време. След това мама ме водеше в сладкарница "Куба" да ям саварина".
Салонът на "Петко Д.Петков" е бил един от най-представителните в тогавашната трудово-производителна кооперация "Хигиена", обединила бръснарите. Изследвания по темата за бръснарите има д-р Диляна Иванова, която живее в Чикаго. Тя проследява прическите и модата тогава - в миналото децата масово са били подстригвани "на паничка" или "нула номер", което често е било и форма на наказание.