Русе остана в плен на мръсния въздух през уикенда и беше сред градовете с голямо превишение на допустимите норми за фини прахови частици. Безветрието пък е причината да дишаме опасен въздух през изминалите три дни. Според данните за замърсяването на въздуха от онлайн услугата на Европейската агенция по околна среда въздухът през изминалите три дни е бил много мръсен. 
Пикови концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид, бензен и фини прахови частици са отчетени и от измервателната станция във "Възраждане" в петък от 18 часа до полунощ, съобщиха за "Утро" от екоинспекцята. Оттам също обясниха, че скоростта на вятъра през този период е била твърде ниска - под 0.5 м/с, което не е позволило разсейване на атмосферните замърсители. 
Въпреки регистрираното опасно замърсяване на въздуха и запрашване над нормата, на горещата телефонна линия на екоинспекцията през периода 18-20 януари са постъпили пет сигнала, от които три са за неприятни миризми. Два са подадените сигнали в петък за миризми от битовото отопление, но без да се уточнява районът, а в събота има един сигнал за миризма на изгорели гуми в "Здравец-изток". В неделя пък са получени два сигнала за наличие на пяна по река Дунав в района на КТМ, но след извършена извънредна проверка не е установеня пяна по брега и в реката, посочиха от екоинспекцията.