15-годишната Павлинка от Ново село роди първото бебе на вчерашния Бабинден в АГ комплекса на болницата. Раждането е минало без проблеми, майката и малката Василена са добре. Това е поредната малолетна родилка в Русе. Миналогодишната рекордьорка е била на 14 години и също си е тръгнала със здраво дете. Случаите не са толкова масова практика, както в други региони, но растат и очертават смущаваща тенденция. През 2017 година непълнолетните родилки са били 34, а през 2018-а вече са 40.
1521 бебета са проплакали в двете русенски болници през миналата година. Спадът спрямо предходната е само с пет деца, което може да се смята за добър знак на фона на катастрофалната откъм раждаемост в страната 2018 година.
1327 бебета са родени в АГ комплекса през миналата година, съобщи неговият началник доц.Георги Хубчев, след като по традиция старшата акушерка Галя Добрикова му изми ръцете.
690 от новородените са момченца, останалите 637 са от нежния пол. Общо ражданията са с 91 по-малко спрямо 2017 година. През гинекологията преминалите пациентки са 1865, като 190 са от други градове в страната. 40% от направените операции са безкръвни. 
Вече станах банален всяка година на този празник да казвам, че комплексът е готов да извършва ин витро процедури и това да не се случва, но сега имам уверението от Министерството по здравеопазване, че необходимата ни сума от 350 000 лева за създаване на такъв център е включена в тазгодишния бюджет и се надявам, че догодина ще ви зарадвам с първите резултати от изкуственото оплождане, каза доц.Хубчев.
Двойно повече бебета - 194, са родени в отделението по акушерство в УМБАЛ "Медика Русе" през миналато година в сравнение с предходната, каза началникът му д-р Александър Рудницки. Момченцата са 95, а момиченцата - 99. Най-малката родилка тук е непълнолетна - на 17 години.
За ритуалното измиване на ръцете тази година, извършено от най-младата акушерка, управителят на здравното заведение доц.Кирил Панайотов покани не д-р Рудницки, а най-възрастния акушер гинеколог д-р Динка Димитрова.
На тържествата в двете болници присъстваха кметът Пламен Стоилов, депутатите от ГЕРБ и БСП Пламен Нунев и Пенчо Милков, председателят на ОбС Христо Белоев, зам.областният управител Валентин Колев и много гости.