„Сега нямаше да съм тук пред вас и нямаше да ги има успехите. Преди години видях смъртта в очите и се изплаших”.

Признанието е на Стефанос Циципас, по когото цяла Гърция е луднала , а тенис-светът му се поклони.

20 годишният тенисист извърши подвиг, отстранявайки №1 за всички времена Роджър Федерер от Аустрелиън Оупън.

Роден е на 12 август 1998 година в Атина. Хваща ракетата още докато е на три годинки и не я изпуска и до днес.

Баща му е грък, а майка му е рускиня - Юлия Салникова, бивша професионална тенисистка. Дядо му по майчина линия е легендарният футболист на московския Спартак Сергей Салников, който е олимпийски шампион с националния отбор на СССР през 1956 г.

Стефанос говори не само родния си език, но и руски, както и английски.

„За съжаление не помня дядо ми, защото той е починал доста години преди аз да се родя. Но знам всичко за него. Бил е голям футболист. Майка ми също е била спортистка и аз съм горд, че продължавам традициите в спорта в нашия род. Като човек, в чийто жили тече руска кръв, се интересувам от случващото се в Русия и знам факти от историята на страната. Аз съм източноправославен християнин и няма как да не съм, след като тази религия е основна и в родината ми Гърция, и в Русия”, твърди Стефанос.

„Има един момент от моя живот, който ме промени. Беше ужасен случай, когато видях смъртта и се изплаших. Бяхме на море в Ираклион на остров Крит. Времето беше слънчево, но доста ветровито, преобладаваха големи вълни. Нямаше флаг, който да забранява къпането, и с един приятел решихме да влезем във водата. Изведнъж обаче водата взе да ме тегли навътре. Опитвах се да се върна на брега, но нямаше никакъв ефект. Точно обратното. За по-малко от минута изведнъж се озовах на около 30-40 метра от бреговата линия. Едва дишах заради огромните вълни и си помислих, че това е краят.

За щастие баща ми веднага реагира. По най-бързия начин се озова при мен. Той е опитен плувец и е изключително хладнокръвен в такива моменти. Татко ме спаси и благодарение на неговата светкавична реакция оцелях и заживях нов живот. Втори живот... Случилото ми послужи като обеца на ухото”, откровен е Стефанос, който скоро ще бъде в София за предстоящия турнир в зала "Арена Армеец" от 3 до 10 февруари.