Помогнал съм за зачеването на всички над 50 ин витро бебета, заченати в Русе през последните 10 години, това ме прави радостен и горд. Само през последната година екипът ми сбъдна мечтата за дете на повече от 30 двойки, каза пред "Утро" в навечерието на днешния Ден на родилната помощ д-р Александър Кунев. Той е единственият ин витро и репродуктивен специалист в областта с 15 години стаж по специалността, а от две години е управител на Медицински център "Д-р Кунев" в бл."Лермонтов" на ул."Борисова". Това е мястото, където през последните 12 месеца се сбъдва едно от най-съкровените желания на всяко семейство - да има бебе.
В момента наблюдаваме бременността на няколко жени след успешни ин витро процедури. Всичко протича нормално, каза още д-р Кунев.
Ако искате дете и въпреки редовния полов живот жената повече от шест месеца не забременява, най-добре е да се потърси съвета на специалист по асистирана репродукция. Причината за стерилитета по-често е в силния пол, но няма нищо срамно да се потърси помощ и да се намери изход, препоръчва медикът, който днес отбелязва професионалния си празник.
Статистиката сочи, че всяка година двойките с репродуктивни проблеми се увеличават с около 10-15%, но това не означава, че жените непременно трябва да заченат ин витро. В много случаи при неинвазивни манипулации те забременяват, още докато траят опознавателните прегледи и процедури. Нашата цел не е да приложим ин витро процедура на всяка цена като абсолютно решение на всички индивидуални проблеми. Ако ситуацията налага асистирана репродукция, обсъждаме проблема със семействата без деца и решаваме кой е най-подходящият метод за тях. Така аз и екипът ми сбъднахме желанието си да помагаме на бездетни семейства със собствени сили, което отличава нашето здравно заведение от всички останали, посочи д-р Кунев.