"Защо с ъм патриот" е заглавието на втората книга, която издава русенският депутат Искрен Веселинов. Подзаглавието на изданието обяснява, че рецептата е "Национализъм за лечение на обществото". Първата книга, която русенецът написа и публикува, е със заглавие "Черният гмурец" и е художествено четиво в стил фентъзи. Втората обаче третира далеч по-сериозна и основополагаща материя. 
Тя излезе от печат неотдавна в русенското издателство "Ахат". В нея авторът проследява генезиса на "великото опустошение на националния дух", което според него поставя под въпрос самото оцеляване на нацията. На носталгията на едни от българите по социалистическото минало, което мнозина идеализират поради вече 30-годишната отдалеченост от някогашното "равенство", и на мечтателите за "либерална демокрация" народният представител и зам.-председател на ВМРО предлага алтернатива: патриотизма. 
С много цитати и препратки към философски трудове на велики умове авторът представя сравнително кратко, но много четивно различни идеологически течения и възгледи, някои от които предопредилили развитието на държави в Европа, сред които и България. На достъпен език и с красноречиви примери от Томазо Кампанела през Фройд до Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин и Благоев той припомня преминаването на човечеството през отделните етапи и какво му е отнело или дало това.
По-голямата част от тези философски трудове бях чел още като студент, сега към тях добавих и нови автори и анализирах текстовете, каза за "Утро" Веселинов. 
Отношението към сектите, към брака и семейството, към синовния дълг и към честта и достойнството мотивират и обосновават съвременния патриотизъм, който е нужен и здравословен, убеден е авторът. 
Неговата книга адмирират двама известни български изследователи, университетски преподаватели и общественици - историкът проф.Пламен Павлов и арабистът проф.Владимир Чуков, а уводът е написан от проф.Никола Алтънков, преподавател в Калифорнийския университет. 
Според проф.Пламен Павлов "Колкото и да е трудно да се пише за патриотизма, Искрен Веселинов го е сторил, при това аргументирано, честно и отговорно... Авторът не крие своята болка и загриженост за оцеляването на нашия древен народ, но не се предава на безверието и апатията. Напротив - на достъпен, човешки език ни убеждава в смисъла на патриотизма като терапия за боледуващото ни общество, като път към бъдещето на България". 
"Книгата на Искрен Веселинов навежда на много размисли и предлага оригинални тези. Убеден съм, че тя ще предизвика бурни дебати, което е специфична характеристика и част от меандрите на нашия европейски мисловно-поведенчески модел", казва в своя отзив проф.Владимир Чуков.