Тази вечер в русенския театър правят две премиери - едната е най-новата постановка на трупата за сезона и първа за 2019 година, а другата е свързана с дебютното поставяне на пиесата "Казимир и Каролине" на Йодьон Хорват на българска професионална сцена. Досега пиесата е играна само на учебната сцена на Театралната академия в София, като в главната роля на Казимир е влизал русенецът Симеон Лютаков. 
"Казимир и Каролине" е емблема за театъра на Средна Европа, каза вчера на пресконференция режисьорът Крис Шарков. Авторът Йодьон Хорват е роден през 1901 г. в Австро-Унгарската империя, а по-късно е живял във всички големи градове по поречието на Дунав - така че е напълно естествено тази пиеса да бъде поставена именно в Русе, каза Шарков. Действието на пиесата се развива по време на празник - Октоберфест, а това дава възможност за голямо разнообразие от различни по характер сцени: и по-игрови, и дълбоко психологически, добави режисьорът. И подчерта фактът, че русенската театрална трупа се справя с такъв тип спектакъл и "може да издържи на такива особени поетики". 
В главната роля играе гост актьорът Любен Петков, който вчера благодари за шанса да е на русенска сцена и на Крис Шарков за поканата. В спектакъла участват също Дайана Михайлова като Каролине, Кадри Хабил, Венцислав Петков, Александър Узунов, Йовко Кънев, Ясена Господинова, Кристиана Ценкова, Евгения Явашева, Ивайло Спасимиров. Музиката е на Георги Георгиев от група "Остава" и се изпълнява от русенци: китариста Хари Бояджиев, барабаниста Ивайло Запрянов и тромпетиста Мартин Пенчев.
Втората премиера ще се играе на 27 януари, следващото представление е на 1 февруари.