Парламентът обсъжда проекторешението, което предвижда Министерски съвет да подготви международен договор и да проведе преговори с правителството на Съединените щати за придобиване на нов тип боен самолет F-16V Block 70, предаде репортер на БГНЕС.

Политическите партии изказаха позициите си по проекторешението. Дебатите продължават в пленарната зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази убедеността си, че може цената в офертите за изтребител да падне. „Когато започнат преговорите по същество с всички детайли, които ще могат да бъдат представени в една подготовка на споразумение между САЩ и България, тогава мисля, че ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, допълни той.

Цветанов уточни, че в момента всички цифри са хипотетични, а детайлите ще бъдат уточнени в процеса на преговорите.

От БСП поискаха Борисов и Радев да присъстват на дебатите за F-16. „Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16. За това настоя от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Антон Кутев.

Според опозицията все още не е станало становището на премиера Бойко Борисов по темата. „Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв“, заяви още Кутев.

От ГЕРБ излязоха с контрапредложение. „Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, попита депутатът от управляващите и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, визирайки държавния глава Румен Радев. „Спомням си, че съм го виждал само веднъж, ама беше в миналия парламент. Дойде и ни каза, че ни остават 8 дни или нещо такова“, допълни Кирилов.

От своя страна председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че президентската администрация ще бъде уведомена за поканата, а държавният глава винаги е добре дошъл в пленарна зала.

НФСБ няма да подкрепи преговорите със САЩ за F-16. Това стана ясно от изказването на лидера на партията Валери Симеонов.

Въпреки че е част от коалицията „Обединени патриоти“, която е партньор на ГЕРБ в управлението, Симеонов изрази позицията единствено на НФСБ, която е против стартирането на преговорите. „Това по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, категоричен бе Валери Симеонов. Според него най-сигурният и евтин начин за защитата на небето ни е чрез изграждане на ракетни бази, в които да бъдат разположени ракети земя-въздух.

Според него покупката на нови самолети може да бъде определено като „неразумно и неуместно харчене на пари“, ако това все пак се направи, страната ни да се ориентира към изтребители европейско производство.

ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на дебатите. „Нашата позиция е ясна и строго последователна“, заяви Карадайъ. „Националната сигурност започва там, където свършва популизмът или по-точно – там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. За това, когато се говори по темата, не трябва да има популизъм“, смята той.

Според Карадайъ, в случая става въпрос за купуване на сигурност, а не просто придобиване на нови самолети, а решението е стратегическо за сигурността на страната.

Ще инициираме референдум за купуването на нови самолети, обяви от парламентарната трибуна лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Марешки призова по темата да бъде чут гласът на народа. „Нека наистина бъдем представители на българския народ и да се придържаме към неговите интереси“, подчерта той.

„Целесъобразен ли е този харч?“, попита още лидерът на ВОЛЯ. „Ние, както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин няма да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още той.