Още един емблематичен за Русе ресторант - „Левента“, попада в черния списък на данъчните на търговски обекти в Русе, които подлежат на запечатване за срок до 30 дни. Това показва последната справка на Националната агенция за приходите към 14 януари. От санкцията са заплашени още магазин за обувки „Angiliz“ на „Александровска“ и магазин за хранителни стоки на ул.“Мидия Енос“.
Ресторанти, барове и кафенета са сред любимите мишени за проверките на данъчните. Само по Коледа бяха ударени четири кафенета, а преди тях в черния списък попадаха доста популярни в града заведения - „Българче“, „Олимпия“, „Каруцата“, „Европа“, „Ла Крема“ и др.
Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, „пропускане“ на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.
Втората група нарушения са свързани с използването на електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти.
Търговците често обжалват тези актове, така че запечатването може да се забави с месеци или да бъде отменено от съда.