Щабът за борба с грип и остри респираторни заболявания се събира днес, за да реши дали има данни за обявяване на грипна епидемия.
Цифрите за болните от грип през миналата седмица, взети в понеделник от наблюдаваните лекарски практики, сочат, че помощ при джипитата си са потърсили 186 русенци с висока температура, кашлица и хрема, като най-много са във възрастовата група 7-14 години, каза вчера за "Утро" председателят на щаба и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
Тези данни показват, че болните са 129 на 10 000 души население, а за грипна епидемия трябва да бъдат 248 на 10 000. Обстановката обаче може да се промени рязко, защото грипът връхлита хората за два часа. Освен това на заседанието на щаба ще бъдат огласени и боледуващите ученици и много е вероятно това да наклони везните към обявяване на епидемия с всички задължителни съпътстващи мерки - ваканция за децата, спиране на плановия прием и забрана на свижданията в болниците, прекратяване на детските и женските консултации и т.н.