Десетки русенци пострадаха вчера по заледените улици в града. Най-големият наплив повиквания в Спешна помощ бе между 7 и 9 часа, когато хората отиват на работа.
„На всяка трета минута се получава сигнал, дори екипите не могат да се завърнат до централата, а в движение им се подават адресите. Дежурните диспечери едва смогват да изпращат коли. За жалост имаме дори и колеги от екипите, пострадали с натъртвания, отивайки към самите адреси. Всички тези пострадали пациенти са по улиците на Русе, в близост до домовете си, в централната част на града, междублоковите пространства... За съжаление се наложи някои от пострадалите да изчакат по-дълго време помощта на нашия екип, тъй като просто всички са заети“, каза Анюта Балевска от ЦСМП-Русе.

Равносметката е повече от неприятна. Дообед помощ в ортопедиите и хирургиите в болница „Канев“ потърсиха 70 души с различни счупвания и наранявания. В тази цифра не влизат хората, които са се обърнали към медиците заради навяхвания, изкълчвания и натъртвания по улиците.
От общината признаха, че проблем действително е имало - не са успели да почистят, тъй като снегът е завалял сутринта, когато хората са отивали на работа.
„Докато започне осоляването в светлата част на денонощието, навалелият сняг, колкото и малък да беше, направи заледени участъци и от пътното платно, и от тротоарите. В момента вече ефектът се вижда, тъй като беше хвърлено достатъчно количество сол върху уличната мрежа. Тротоарните площи се почистват ръчно и затова там ефектът е по-бавен. Снегът не беше много голям, но за съжаление започна точно тогава, когато всички хора тръгнаха на работа и затова имаме такива инциденти“, обясни вчера следобед директорът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров и посочи, че е изкарана цялата налична техника на територията на общината - 16 машини в града и 16 извън града.

Един от потърпевшите:
Ще съдя общината!

Ще съдя общината! Това, което преживях, беше не само физическа болка, а и унижение, нормално ли е площадът пред общината да е заледен и хората да се пребиват там, както си вървят?! Това заяви вчера първият сериозно пострадал в леда - историкът Красимир Г.Кънчев, за когото е било първото повикване към екипа на Спешна помощ около 7.15 часа.
Благодаря на Мая Атанасова от общината, която ми се притече на помощ, признателен съм също за бързата, компетентна и човешка реакция на фолдшер Веселка Енчева и д-р Далибор Ристески, каза още Кънчев, който е откаран в болница „Канев“ с черепно-мозъчна травма.