Танкерът „Бадр”, който предизвика международен скандал между България и Либия, отново се върна в Пристанище Бургас. През последните 15 дни той стоял в открито море. Според Морска администрация е имало реална опасност да замърси териториалните ни води. Това е и причината от там да разпоредят завръщането му, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

„С цел избягване евентуално замърсяване, стоейки корабът в икономическата зона на България, след като не е сертифициран, не са му проверени системите, следва да се очаква, че може да предизвика замърсяване. Това даде основание аз да приложа своите правомощия и да дам разпореждане до корабособствениците да бъде върнат обратно”, заяви Живко Петров, директор на „Морска администрация“.

Плавателният съд е в Бургас от ноември 2017 година заради претенции на частна българска фирма за стари вземания от Либия. На 21 декември миналата година бе сменен екипажът и флагът на кораба. Директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков съобщи, че е извършена вътрешна проверка по случая. Не е установено служители на Гранична полиция да са превишили правомощията си, вкарвайки във владение новия корабособственик.

„Абсолютно доброволно екипажът напуска кораба, не са употребявани сила и помощни средства от служители на МВР. Капитанът си е отворил касата, откъдето си е взел всички служебни документи и някакви средства”, подчерта Светлан Кичиков, директор на „Гранична полиция“.

Действия от страна на българската фирма предизвикаха международен скандал между България и Либия. От Морска администрация обаче заявиха, че към този момент нямат официално потвърждение за забрана на български кораби да навлизат в териториалните води на Либия, във връзка със скандала със задържания в Бургас либийски танкер.