Близо 40 000 касови бележки са издадени до момента от работещи според новите изисквания 1500 касови апарата и фискални принтери. Всеки фискален бон вече се предава в реално време към сървърите на НАП и съдържа данни в специален QR код. До месец от НАП ще пуснат специално мобилно приложение, чрез което клиентите ще могат да проверяват дали касовата им бележка е истинска и да я регистрират автоматично в лотарията с касови бележки на НАП www.kasovbon.bg.
Срокът да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати за регистрираните по ДДС търговци изтича на 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация - до края на юни 2019 г. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове. 
Според бизнеса сроковете за изпълнение на новата наредба за касовите апарати са невъзможно кратки, а текстовете на подзаконовия нормативен акт все още са неясни и оставят доста възможности за различни тълкувания. НАП обаче е категорична, че ако фирмите започнат веднага подмяна или актуализация на касовите си апарати, а не чакат до последния момент, ще успеят да го направят в определения за това срок.                         У