Пореден вандализъм. Така военният министър Красимир Каракачанов разглежда случая, при който курсанти от Националния военен университет бяха нападнати на пътя от криминално проявено лице с ромски произход, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха, че курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, 13 януари, към 19.00 ч. докато пътуват в посока от гр. Сливен към с. Гурково. Автомобилът им Ауди 80 е засечен от друг автомобил - Опел Корса. След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите.

„Петима курсанти се прибират, една кола ги гони, запречва им пътя, излиза един 34-годишен мъж с брадва, чупи прозореца, троши капака на колата. Разбира се отново полицията е действала бързо. Те се обаждат на 112, въпросното лице е задържано. Родено е 1986 година, т.е. на 34 г. с 43 престъпления вече“, така Каракачанов разказа случая днес. Той изключва факта, че те са курсанти, че са военни. „Той най-вероятно ги е видял, че са такива като отишъл с брадвата в колата“, добави Каракачанов.

Според него, това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото. „Това не се решава с протести. Тези проблеми в обществото се решават първо с честно говорене. Това, което е, да се казва и второ - с мерки за интеграцията на това население, но тези мерки минават и през училища като това в Златарица и други училища“, отбеляза той.

Днес за втора поредна година министърът на отбраната беше поздравен от ученици по повод празника „Василица“ и началото на новата година. Децата, които гостуваха на министър Каракачанов, са от Средно училище „Кирил и Методий“ в гр. Златарица. „Аз няма за какво да се извинявам, защото съм казвал винаги, че между тези хора има и такива като тези деца, които ходят на училище. Аз винаги съм повтарял - през образование и труд ромската общност в България това е единственият начин да се интегрира в обществото пълноценно“, каза Каракачанов в отговор на въпрос за това, че му искат оставката заради негови дими и дали ще се извини заради думите си.

За протеста, който се очаква днес срещу изказването на Каракачанов от Войводиново, той заяви, че всеки има право да си протестира. „Според мен всички тези организации, които години наред усвояваха огромни пари е хубаво да дадат най-накрая един отчет колко пари получиха, за какво ги изразходиха и защо така се получава, че след тези стотици милиони, да не кажа милиарди, които се изляха и по европейски, световни и национални фондове, защо няма ефект от това, те са основните отговорни за това, защото те получаваха тези пари“, заяви той