800 туристи повече отседнали в Русенско и ръст на нощувките с 1100 в сравнение с година по-рано отчитат хотелите и другите места за настаняване от региона през месец ноември, показват данните на националната статистика. След бума през септември, когато заради световното първенство по волейбол приходите от нощувки в областта доближиха 1 млн. лева, с наближаването на зимата се отчита нормален спад. Приходите по това перо за ноември са 703 хил. лева, което е по-малко, отколкото през октомври, но с 5 на сто повече, отколкото през същия месец на миналата година. И явно този бизнес си остава доста печеливш, понеже новите играчи се множат. Докато през ноември 2017 г. на територията на областта е имало 38 действащи хотела, сега те са 47. А наличните легла са с 8700 повече.
Ръст на отсядащите в Русе туристи в сравнение с 2017-а се отчита от началото на миналата година. Трудно е да се каже на какво се дължи това, но може би значително нарасналите числа идват вследствие на изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. Според хора от сектора, някои по-малки хотели в центъра на града са постоянно пълни.
През ноември в Русенско са отседнали 8453 души - по-малко, отколкото през октомври, но с 10 на сто повече, отколкото преди година. Броят на чужденците е 1791, което пак е със стотина души повече. Реализираните от всички тях нощувки са 14 429, при 13 338 година по-рано. 
В сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 32 хил. лева. Ръстът този път идва единствено от повечето туристи от България. Отседналите в Русе чужденци реализират по-малко нощувки и приходите от тях са с 33 хил. лева под миналогодишните. 
През ноември в най-евтините места за настаняване с 1-2 звезди са реализирани 7047 нощувки, от които са получени приходи в размер на 235 хил. лева. В петте четиризвездни хотела този месец са отседнали 3285 човека и в тях са реализирани 5126 нощувки. Най-луксозните места за настаняване получават дял от приходите от нощувки в размер на 342 хил. лева. 
През ноември в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 677 лица, които за 2256 нощувки са донесли приходи от 125 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 47 хотела и други места за настанявяне в областта са средно по 1,7 на човек, малко повече отколкото за предходния месец. Запълняемостта на легловата база пада до 25,4%, което се дължи на увеличеното предлагане на места за настаняване.