За шести път десетки хиляди сърби в Белград и много градове на страната като Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега се събраха на масови протести срещу режима на президента Александър Вучич.

Множеството в столицата се събра на площада пред Философския факултет при засилено полицейско присъствие. Организаторите на протеста поискаха властите да разкрият убийците на лидера на косовските сърби Оливер Иванович. Те призоваха гражданите да се съберат отново на 16 януари, за да отбележат годишнината от атентата срещу Иванович.

"Той бе един от нас. Длъжни сме да му отдадем почит. Елате с цветя в ръцете да отбележим този ден и никога повече подобни неща да не се случват в страната ни", каза пред множеството известният артист Бранислав Трифунович.

Един от лидерите на косовските сърби Рада Трайкович директно обвини Вучич за случващото се в Косово. "Вучич търси компромис с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, но не и с Вас. Той е готов на компромис с всеки, но не и с честните граждани и с почтения народ", каза Трайкович. Докато тя говореше, множеството скандираше: "Предатели" и "Вучич - крадци". Според нея "докато Вучич е на власт, в Сърбия не може да се случи нищо добро". "Вие го разлюляхте. Идва краят на Вучич", каза още Трайкович.

След това протестиращите изпълниха централните улици на Белград и се отправиха към сградата на държавната телевизия РТС. Там те поискаха оставката на директора Драган Буйошевич и на шефа на "Новините" в телевизията Ненад Стефанович.

"Буйошевич, ти носиш отговорност пред гражданите, а не пред политиците... Вие двамата ще бъдете запомнени като унищожителите на свободното слово и професионалната журналистика в Сърбия", казаха организаторите на протеста пред сградата на РТС.

След това протестиращите се събраха пред президенството, за да може "Вучич да ги преброи". В началото на протестите преди месец и половина Вучич заплаши демонстрантите с думите: "И пет милиона да излязат по улиците, аз ще продлъжавам да управлявам". И тук множеството скандираше: "Вучич - крадци".

"Заради лъжите и манипулациите на властта, на всеки протест има все повече хора. Искам да попитам властта, ние ли сме проклетите хора в Сърбия, както ни нарича Вучич, само защото искаме спазване на законите, РТС да казва истината, а полицията да арестува престъпниците.. Дали ние сме тези проклети хора, само защото искаме да има една Сърбия без насилие или пък това сте вие, които премахвате елементарните човешки права в страната", запита Йелена Анасонович, един от организаторите на протеста.

БГНЕС припомня, че първият протест бе организиран на 8-ми декември 2018 г. поради пребиването с метални пръти на лидера на "Сръбска левица" Борка Стефанович. Той бе жестоко пребит, заедно с още двама негови активисти преди партийна среща в Крушевац на 23 ноември. Поради окървавената му риза и глава участниците в протестите носят транспарант - "Стоп за кървавите ризи".

Организаторите на протеситте срещу режима на Вучич искат да получат 5 минути по РТС, за да може гражданите да бъдат информирани за протестите, оставките на директора и на главния редактор в телевизията, задържане на поръчителите и убийците на Оливер Иванович, както и тези на побоя над журналиста Милан Йованович. Те искат и оставката на вътрешния министър Небойша Стефанович.