Министерство на туризма е отдал под наем или концесия плажът при къмпинг „Смокиня”, където са увредени дюни, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Утре, понеделник, РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка на място за определяне на точни координати от засегнатия имот. Тогава ще бъде поканен концесионерът или наемателят на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

До момента отговорникът за увреждането на дюните не е открит. На място се вижда как багери са изравнили защитените пясъчни образувания до къмпингите „Смокиня” и „Каваци”.

От бургаската екоинспекцията заявиха, че увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

В събота Министерството на туризма съобщи, че започва спешна проверка. От там казаха, че в прерогативите на ведомството се включват териториите на морските ивици, по закон то не е оторизирано да прави проверки на имоти до плажа. „Министерството на туризма следи състоянието на морските плажове и извън активния летен сезон и е безкомпромисно относно стриктното спазване на законосъобразното стопанисване на плажа”, казват от ведомството на Николина Ангелкова.

Местни са категорични, че разораването на плажа не става за няколко часа. състоянието на мястото е такова, че най-вероятно багери са работили дни наред. Остава въпроса защо за новия случай на унищожаване на дюни по Черноморието се разбира едва сега.