Най-хубавият подарък, който получихме за Коледа от Кристиян, е че той за първи път успя да стъпи на двете си крачета с опънати крайници. Наистина по Коледа стават чудеса! От няколко дни пък сам си дърпа проходилката, сам се изправя и сам се опитва да ходи вкъщи. По празниците за нас беше голяма радост, че може да сяда на стола, че може да се качва, да го ползва за влакче. Кристиян е като една гъбка и всеки ден има нещо ново. Всеки ден той открива света. 
Има развитие, но просто по-бавно
Това споделя с очи, изпълнени с надежда, Росица - майката на Кристиян Гришев Маринов. Лъчезарното момченце, което на 24 февруари, ще навърши 5 години, страда от детска церебрална парализа, изразена в долните му крайници. Той е едно от децата на „Българската Коледа“, а кампанията вече четвърта година е спътник в лечението му. 
Кристиян е роден в седмия месец с мозъчен кръвоизлив, а причина за преждевременното раждане е напълно отлепване на плацентата. До този момент Роси е имала нормална бременност, плодът се е разивал добре, а докторите са я уверявали, че детето й ще бъде здраво и няма да има никакви проблеми. 
В последния ми работен ден преди да изляза в болнични ме вдигнаха с кръвоизлив и Кристиян се роди със секцио. Обвинявам себе си, защото бях на работа. По едно време започна да ме боли стомахът, и само стоях на стола, но ме достраша да се прибера вкъщи, защото съм сама. Първите думи, които чух, когато дойдох на себе си в болницата, беше, че ако детето ми оживее в рамките на 24 часа, които са най-критичните, ще живее. В този момент 
не знаех къде се намирам, не знаех за какво става въпрос, питах постоянно как е
Когато го видях за първи път, целият беше в кабели, апарати, изкуствено дишане. Не беше много приятна картинка. 70 дни той беше в неонатологията, като имах право два пъти седмично да ходя на свиждане. Това беше един много тежък и ужасен период. Снимките, които са правени в неонатологията, са заключени в една папка, те не се гледат и не се показват на никого. Оставили сме тези лоши моменти назад, разказва майката на момченцето. 
Кристиян е второ детенце в семейството на Росица и Гриша, а 13-годишната им дъщеря Елиза Джесика и братчето й са изключително привързани един към друг. 
Когато Кристиян беше в неонатологията, 
Лизи беше на 9 години и нямаше как да й обясня, че има братче, но не може да го види
Тя има братче, но всъщност вкъщи няма бебе. Успяхме да издействаме тя да дойде с мен на свижданията, а когато тя започнеше да му говори, той си обръщаше главичката, поглеждаше и имаше леки наченки на усмивка, спомня си през сълзи майката на двете дечица.
Доказателство за привързаността между Кристиян и кака му Лизи е и това, че когато нещо го изплаши, а това се случва винаги, когато има нещо непознато, той започва да вика нейното име и търси нея, което означава, че тя му е спасението. 
След 70-те кошмарни дни родителите на Кристиян си мислят, че са оставили всички лоши моменти в миналото, но
само няколко месеца след това животът им се преобръща
Диагнозата Детска церебрална парализа Левостранен конвергентен страбизъм идва като гръм от ясно небе. 
До седмия месец не забелязвах Кристиян да има проблеми или забавяне в развитието, единствено не се обръщаше като нормалните бебета. Караха ме да го слагам седнал между две възглавници, но той потъваше, а докторите ме уверяваха, че ще се научи. Кристиян обаче се разболя от бронхопневмония и се наложи да постъпим в детското отделение, а там докторите установиха, че детето ми е със забавено развитие и поставят тежката диагноза, обяснява Росица. 
За да порасне Кристиян, да се подпомогне неговото развитие и да може да проходи, е необходимо редовно да ходи на рехабилитация и да работи със специалисти. Затова вече четвърта година той посещава кинезитерапевтичния салон „Хигия-КТ“ три пъти седмично по един час, за което всъщност „Българската Коледа“ помага. Тази година на смейството на Кристиян са отпуснати 1000 лева, като средствата стигат за няколко месеца посещение на рехабилитационни процедури. 
Родителите му са много благодарни за дарените средства, тъй като те са голямо облекчение, а 
вследствие на масажите и гимнастиката Кристиян има напредък
4-годишното момченце провежда и тренировки по плуване при треньорите към фондация „Александър Русев“, която също оказва много благопроятно влияние върху физическото му развитие. От няколко седмици посещава и ерготерапевт, който подпомага Кристиян да се обслужва сам при хранене. 
Пораженията в мозъка са, че се развива по-бавно от другите деца на неговата възраст. Той е много любознателен, разбира какво му се говори, но ако го попитам нещо в повечето случаи няма да отговори. Пее песнички, вече може да брои до 100. Наред с това проявява силен интерес към учебниците по математика на кака си, обяснява майката на момченцето. В усвояването на нови умения изключително благоприятно влияние оказват посещенията в детската градина „Пинокио“. Специалистите в детската градина не го делят от другите деца, а Кристиян ходи с голямо желание. 
Не мога да преглътна да се отнасят по-различно с него, защото той не е заразно болен
Кристиян е в детска количка, която е пригодена за него. Много пъти са ме упреквали, че вече е голям и трябва да му купя инвалидна. Малко е странно, защото хората се обръщат и гледат детето, но и аз не съм от хората, които си мълчат. Няма как да го преглътна, за да му купя инвалидна количка. Ако купя такава количка, означава, че съм се предала. Надявам се всеки един момент той да проходи. Надеждата умира последна, споделя майката на Кристиян. 
До момента момченцето не се е подлагало на операции, като не се налага да пие и никакви лекарства. Росица е категорична, че няма да разреша каквито и да било интервенции в България, тъй като се страхува, че ако предприеме каквото и да е, то може да има обратен ефект. 
През октомври и ноември бяхме в Хасково, където проведохме консултации с рехабилитатори и ортопеди от специализиран център в Турция. Те ни предложиха два варианта за подобряване на състоянието му. Единият е да се постави ботокс в Турция, а другият да се направи фибротомия /безкръвна операция, която отпуска мускулатурата/ в Сърбия. Кристиян не пълзи като нормалните деца, а подскача като зайче и ортопедът ни каза, че вследствие на неправилното пълзене едната става е започнала да излиза и да се деформира. 
В рамките на една година трябва да решим коя процедура да предприемем, а и да съберем необходимата сума
която е над 5 хиляди евро. Искам да има по-голям ефект, а не всяка година да го подлагам на това, защото той се плаши от непознатото, обяснява майката на момченцето. 
Кристиян не е от децата, които стоят на едно място. Постоянно има енергия за изразходване и иска да е винаги в движение, а когато си е вкъщи много обича да играе с коли или пък да се закача с кака си. Тя обаче сега е в седми клас във „Васил Левски“, като й предстоят матури и е много заета с уроците. 
Мечтая да го видя да проходи! Най-голямото ми желание и най-голямата ми надежда е Кристиян да стои прав и да си стъпи на краката, да се задържи на едно място. Той ще проходи, независимо как, важното е да се задържи прав, а след това постепенно ще се борим да стъпва правилно като другите деца, казва майката на момченцето. 
А всеки, който иска да подкрепи Кристиян по пътя към мечтаното прохождане, може да го направи, като дари средства по разкритата банкова сметка: 
IBAN: BG05BUIN95611100507226
Кристиян Гришев Маринов