Юристите на община Русе, която бе сред 17-те общини с отрязан достъп до евросредства за борба с мръсния въздух, обжалват решението на Комитета за наблюдение на оперативна програма "Околна среда". Възражението им е на базата на открити неточности в решението, като една от тях е, че няма как да бъдат одобрявани общини, след като в сила още не е влязла Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух 2018-2024, която бе представена през септември.
Проектът за програмата е публикуван за обществено обсъждане на 1 ноември, а самото обсъждане е приключило на 5 декември. Решението, което общината оспорва, обаче е взето на 12 ноември. 
Според нас е недопустимо да се приема решение за одобряване на критерии за съответствие с програма, която все още не е действаща, предвид незавършилото й обществено обсъждане, коментира кметът Пламен Стоилов. Той не е съгласен с решението за отрязаните европари, тъй като Русе е сред градовете със силно запрашен въздух, а с този отказ градът е лишен от възможността да се бори със замърсяването от битовото отопление. 
Мерки за подобряване на въздуха трябва да се прилагат едновременно във всички общини, където има замърсяване. Не може да се счита за отговорно приоритет да са само кандидатите, които покриват административните изисквания, без да се отчитат реалните нужди на общините. Трябва да се дава равен шанс за европейско финансиране, категоричен е Стоилов.
Жалба в Административния съд в София освен кмета на Русе е подал и колегата му от Горна Оряховица Добромир Добрев. 
В момента община Русе има възможност да актуализира своята програма за качеството на въздуха, като кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по "Околна среда".