60 милиона евро ще получи сектор „Пчеларство“ през следващия програмен период. Това стана ясно на пчеларския форум „Спри и сподели“, който започна вчера в Русе. Форумът продължава и днес в зала „Европа“ на Доходното здание. Негов акцент са възможностите за развитие на успешно пчеларство при настоящите условия и перспективата за това в новата Обща селскостопанска политика, както и практиката при нужда от спешни действия при нерегламентирани растително-защитни мероприятия за постигане на положителен резултат.
Форумът бе открит от народния представител д-р Андриан Райков, а негов домакин беше председателят на сдружение „Пчелари Русе“ Иван Кънев. В събитието участват директорите на Областна дирекция „Земеделие“ Борислава Братоева, на областната дирекция на държавен фонд „Земеделие“ Анета Карагьозова и на дирекцията по безопасност на храните в Русе д-р Георги Дяков.
Днес се очаква да бъде подписана и приета съвместна декларация на пчеларите, участващи в срещата, като идеята е тя да стане част от предложението на България пред органите на Европейския съюз за бъдещето на Общата селскостопанска политика.