С "Поема на екстаз" на Александър Скрябин и Първата симфония на Густав Малер ще бъде даден стартът на тазгодишното издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни". Честта да дирижира русенския филхармоничен оркестър при откриването на фестивала на 15 март тази година се пада на младия и доказано неимоверно талантлив диригент Йордан Камджалов.
Русенският музикален празник със сигурност отново ще събере почитатели на класическата музика от най-високата й проба и изпълнена от звездни имена. От 15 до 31 март Доходното здание с Голямата зала и зала "Европа", зала "Филхармония", Художествената галерия и  другите културни пространства в града ще се превърнат в
места за красиви преживявания и за споделяне 
на пречистващата сила на музикалното изкуство. 
Сред събитията, които се очертава да впечатлят публиката от Русе и други градове, несъмнено се открояват няколко акцента. Единият от тях е концертът на френското инструментално  трио "Вандерер", предвиден в програмата за 26 март. Пианистът Винсент Кок, цигуларят Жан-Марк Филипс-Варжабедян и челистът Рафаел Пиду, които съставят триото, създадено през 1987 година в Париж, ще изпълнят творби на Йозеф Хайдн, Роберт Шуман и Франц Шубер. На следващия ден ще последва нова френска артистична експлозия - този път с квартет "Модиляни". Квартетът е по-млад - съществува от 2003 г., като родният му град също е Париж. Членовете му са четирима приятели, които заедно са учили в Парижката консерватория - цигуларите Амори Коейто и Лоик Рио, виолистът Лоран Марфен и челистът Франсоа Кийфер. В тяхно изпълнение ще прозвучат произведения на Лудвиг ван Бетовен, Игор Стравински и Йоханес Брамс.
Виртуозите Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, Мариета Петкова
Людмил Ангелов, Аглика Генова и Любен Димитров, квартетите "Фрош", "Шуман", саксофонистите от "Сигнум" и други любими изпълнители на русенските ценители правят афиша на ММД'2019 пъстър и очакван. Със сигурност вниманието на публиката ще приковат и специалните русенски акценти - оперната премиера на "Дон Карлос" на 25 март и двата концерта на винаги предизвикващия бурна емоция Фестивален оркестър от възпитаници на русенското Музикално училище - на 28 март и при закриването на 31 март. Под палката на маестро Емил Табаков в първата вечер музикантите ще изпълнят творби на Макс Брух и Антонин Дворжак, а на финала - произведения на Панчо Владигеров, Сергей Прокофиев и Игор Стравински, като солист ще бъде Светлин Русев.