Единият от тримата тийнейджъри, които са надраскали паметниците в центъра на Русе, публично се извини за постъпката си и се зае с почистването на надписите. След публикацията на "Русе Медиа" още вчера в социалните мрежи извършителите на посегателството бяха идентифицирани от потребители, които ги разпознаха по прякорите им - DOPE, KIPO, LEEN.
Едното от момчетата призна, че той е участвал в изрисуването и още вчера се е заел да премахне драсканиците, дело и на приятелите му. Това предизвика многобройни положителни реакции, като русенци го поздравиха за смелостта да си признае и за последвалите му действия.
Темата за вандализма повдигна отново и въпроса кой паметник е важен за града и трябва да се пази. Част от хората коментираха, че става въпрос за възпитание и без значение кой е монументът, това не е място за графити. Други пък бяха категорични, че е крайно време Братската могила да бъде премахната, тъй като я свързват с комунистическия режим.
Общото мнение обаче е, че вандализмът няма място в Русе, особено по знакови места - един от най-тъжните примери е Пантеонът на възрожденците, който редовно се налага да бъде чистен от драсканици, но за съжаление като че ли вече сме свикнали с гледката на надраскани сгради.
От общината пък отново призовават при подобни случаи да се подават сигнали, за да може нарушителите да бъдат установени и санкционирани.