С интригуваща премиера ще започне новата 2019-а за русенската театрална трупа и за почитателите на Мелпомена в града. На 18 януари е предвидено на Голяма сцена в Доходното здание да се играе спектакълът "Казимир и Каролине" на австрийския белетрист и драматург Йодьон фон Хорват. Пиесата е една от сравнително рядко играните в България, а нейният автор е изключително интересна личност. Хорват е роден през 1901 г. в град Фиуме, тогава в Австро-унгарската империя /днес това е хърватският Риека/. Написва 5 романа и 20 пиеси и умира нелепо едва 36-годишен, премазан от клон на дърво, стоварил се върху главата му по време на буря на булевард "Шанз Елизе" в Париж. 
Изборът на тази пиеса е на режисьора, който подготвя постановката - това е Крис Шарков, един от най-интересните млади български режисьори в момента. Младите в театъра поискаха да го поканим да постави при нас и от две-три години с него се договаряме, за да може Крис да намери прозорец в ангажиментите си и да дойде в Русе, каза директорът на драматичния театър Орлин Дяков. 
Главната роля в спектакъла е поверена на друга интересна театрална личност. Това е Любен Кънев, който е роден през 1982 г. и не бива да се бърка с добре познатия на русенци Любомир Кънев. Младият актьор пристига в Русе от Лондон, където преди около две години е създал своя тетрална школа за български таланти. Той е известен на българските фенове на телевизионния сериал "Под прикритие", смятан за най-успешната родна тв поредица в последно време, като ченгето Тодор Тодоров. В друг сериал, "Недадените", той изигра ролята на княз Кирил. 
И още една артистична изненада предстои за русенската публика. Музиката в спектакъла е на Георги Георгиев-Жоро от групата "Остава". Тя ще бъде изпълнявана директно на сцената от китариста Александър Славчев, басиста Радослав Славчев и от барабаниста Богомил Енчев. 
Останалите роли в премиерното за Русе представление изпълняват младите актьори Дайана Михайлова, Евгения Явашева, Кристиана Ценкова, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Александър Узунов, а също и опитни и доказани имена като Кадри Хабил и Венцислав Петков. 
Хорват пише "Казимир и Каролине" през 1932 година, това е любовна история, която се развива по време на Голямата депресия в Германия и показва различни типажи с техните драми и проблеми, съзвучни и с днешните.