Вандали надраскаха паметници в центъра на Русе. Пострадал е монументът на Братската могила с фигурата на Майка България, а обиден надпис "Умрете говеда!" /правописът е запазен в оригинал, проклятието има футболни корени и се ползва от фенове на ЦСКА срещу "Левски"/ се намира непосредствено до плочата на сградата на Халите, която обозначава лобното място на Стефан Караджа. Извършителите се издирват от полицията.
Паметниците, които се намират на главната улица в Русе, са били надраскани в тъмните часове на нощта. Вчера сутринта жена е подала сигнал на тел.112 за вандалската проява. От общината незабавно са започнали проверка.
"За съжаление по празниците, освен весело изкарване, имаме и вандалски прояви, които не спират. Сутринта е подаден сигнал от гражданка, че е видяла надпис на стената на Халите от страната на паметника на Стефан Караджа. Видеонаблюдение в момента там нямаме, има локално видеонаблюдение на самите Хали, но не можем да идентифицираме извършителя. Обадили сме се на колегите от полицията, които би трябвало да разследват, ако могат да стигнат до извършителя", коментира директорът на общинската дирекция за ред и сигурност Спасимир Димитров.
Хората, които минават по ул."Александровска", са възмутени от поредната хулиганска проява. Категорични са, че това не е редно и не му е мястото там да се драска, но са скептични, че извършителите ще понесат някакво наказание.
Надписите и по двата паметника ще бъдат почистени за сметка на общината. Това е поредна вандалска проява в Русе, след като през 2018-а многократно се посяга на новия подлез на кръговото кръстовище и чешмички в центъра на града.