Над 2300 са обявените за продан жилища в Русе, показва проверка на „Утро“. Толкова са апартаментите и къщите, оферирани в някои от най-популярните сайтове, където пускат обявите си брокерите на недвижими имоти. В последните години броят им остава сравнително постоянен, след като в пика на кризата бе около два пъти по-голям. Сега намаляването им се дължи не толкова на факта, че свободните апартаменти са намерили купувачи или наематели, а с това, че са останали със собственици, които не са притиснати от кредити и няма защо да бързат да продават. Агенциите за имоти допълнително филтрират офертите, като активно рекламират най-вече най-изгодните, по които сравнително бързо може да се стигне до сделка. А ако се съди по някои статистически данни, в града има поне 20 хиляди жилища, които не се обитават постоянно и биха могли да излязат на пазара. Въпреки това продавачите са по-скоро оптимисти и офертите им са средно с 200 евро на квадрат по-скъпи отколкото преди три години.
247 са обявените за продан едностайни апартаменти. За една гарсониера се искат средно по 29 000 евро или по 654 евро/кв. Двустайните жилища, които търсят купувачи, са 656 на средна цена 40 000 евро или по 632 евро на квадратен метър. Най-много са оферираните тристайни апартаменти - 937. Тяхната цена излиза най-изгодно на квадрат - средно по 629 евро. За тристаен апартамент се искат около 55-60 хил евро. 
За тези, които биха желали повече площ, оферти също не липсват - продават се 147 жилища с повече стаи плюс мезонети. за продан са обявени и 319 къщи.
Районите „Алеи Възраждане“, „Ялта“ и Идеален център остават най-скъпите в Русе със средни цени над 670 евро/кв.м. 
Всички тези цени са на база обявени оферти от продавачите, тоест могат да се смятат за някаква горна граница. Реалните сделки според статистиката са на средна цена 575 евро на квадрат. Трябва да се има предвид и че когато става въпрос за недвижим имот, средните числа далеч не са такъв значителен ориентир, тъй като в зависимост от местоположението и състоянието на жилището цената може да варира в много широки граници.