2019 година започва за Русенската опера и за нейните приятели и почитатели с детския концерт-спектакъл "Спасете Коледа", който малките зрители ще могат да видят днес от 11.30 ч на оперната сцена. На следващия ден ще бъде показана любимата на поколения меломани оперета "Царицата на чардаша". Началото е в 18.30 ч - в културния институт са решили през зимата този да бъде началният час за всички постановки и концерти. Това е добро решение. То несъмнено ще помогне на тази част от публиката, която не живее в центъра на града, да успява да хване последните автобуси и тролеи, които пък нямат навика да глезят русенци с курсове след осем-девет вечерта. 
На 17 януари предстои заключителният концерт от майсторския клас по дирижиране на Иван Василевски. Началото е също в 18.30 ч, мястото е зала "Филхармония", а солист ще бъде цигуларят Александър Иванов. В програмата са включени творби на Роберт Шуман, Йоханес Брамс и Антонин Дворжак, които ще бъдат изпълнени от оркестъра на Русенската опера. 
В същата вечер на 17 януари в салона на операта ще гостува Театрално-музикалният център от Разград, за да вдигне градуса на настроението на русенци със спектакъла "Бразилски нощи" по текстове на Жоржи Амаду. Музиката е на Стефан Димитров, а диригент е добре познатият на публиката в Русе Левон Манукян. 
Следва още един гастрол, който със сигурност ще привлече вниманието - на Хилда Казасян и Васил Петров, които заедно с русенските филхармоници ще поднесат на ценителите ефектната колекция, наречена "Класика и джаз с музиката на Вили". Датата е 21 януари, а мястото е салонът на операта. 
Трима русенски солисти се подготвят на 26 януари да направят русенска арт версия на прочутата марка "Тримата тенори". Това са Александър Крунев, Борис Луков и Петър Костов, които заедно с оркестъра на операта и под палката на Юрий Лайдинен ще представят своята дебютна за този формат програма. 
Финалното събитие за януари ще бъде още една оперета - "Прилепът" на Йохан Щраус. Тя ще зарадва русенци на 30 януари, като на диригентския пулт ще застане Сунай Муратов. Премиерното й показване бе в последния работен ден за артистите от операта и премина при огромен успех. Очаква се и в края на януари "Прилепът" да пожъне не по-малко овации и адмирации.